| KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO | | | | | Raport bieżący nr | 28 | / | 2015 | | | | | Data sporządzenia: | 2015-10-02 | | | | | | | | | | | Skrócona nazwa emitenta | | | | | | | | | | | MAKARONY POLSKIE S.A. | | | Temat | | | | | | | | | | | | Zawarcie umowy konsorcjum przez spółkę zależną Stoczek Natura Sp. z o.o. | | | Podstawa prawna | | | | | | | | | | Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
| | | Treść raportu: | | | | | | | | | | | Spółka Makarony Polskie SA informuje, że w dniu 1 października 2015 roku spółka zależna Stoczek Natura Sp. z o.o. (Makarony Polskie SA posiada 100% udziałów w tej spółce) zawarła umowę konsorcjum ze spółką MP Service Sp. z o.o.
Celem nowoutworzonego Konsorcjum jest połączenie posiadanych przez członków Konsorcjum zasobów i strategiczne współdziałanie przy realizacji projektu polegającego na przygotowaniu zespołu suszarniczego oraz prowadzeniu wspólnej działalności gospodarczej w zakresie produkcji i sprzedaży suszu z owoców, warzyw i grzybów, a także świadczenie innych usług związanych z taką działalnością.
Okres trwania Konsorcjum ustalono na czas określony do dnia 31 grudnia 2018 roku z możliwością przedłużenia.
Liderem Konsorcjum została spółka Stoczek Natura Sp. z o.o., Partnerem Konsorcjum została spółka MP Service Sp. z o.o., która posiada kompetencje w zakresie produkcji suszu. Zawarta umowa szczegółowo określa prawa i obowiązki, każdego z członków Konsorcjum. Członkowie Konsorcjum w równych częściach partycypować będą w nakładach na uruchomienie projektu oraz w efektach gospodarczych wypracowanych przez Konsorcjum.
Konsorcjum rozwijać będzie innowacyjne technologie produkcji suszu, przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie, z którym Partner Konsorcjum zawarł stosowną umowę.
Powyższy projekt wpisuje się w strategię rozwoju Grupy Makarony Polskie, zakładającą optymalne wykorzystanie posiadanych zasobów oraz poprawę efektywności funkcjonowania Grupy. | | |