| KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO | | | | | Raport bieżący nr | 24 | / | 2016 | | | | | Data sporządzenia: | 2016-10-11 | | | | | | | | | | | Skrócona nazwa emitenta | | | | | | | | | | | MAKARONY POLSKIE S.A. | | | Temat | | | | | | | | | | | | Pozytywna ocena wniosku Makarony Polskie SA o dofinansowanie w ramach działania 2.1 Wsparcie inwestycji w infrastrukturę B+R przedsiębiorstw, Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020 | | | Podstawa prawna | | | | | | | | | | Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne. | | | Treść raportu: | | | | | | | | | | | Spółka Makarony Polskie SA z siedzibą w Rzeszowie _dalej "Emitent"_ informuje, iż w dniu 11 października 2016 r. powzięła informację o opublikowaniu przez Departament Innowacji w Ministerstwie Rozwoju listy projektów wybranych do dofinansowania w ramach konkursu 2.1/1/2016 do Działania 2.1 Wsparcie inwestycji w infrastrukturę B+R przedsiębiorstw, Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, na której uwzględniony został projekt Emitenta pod nazwą "Utworzenie Centrum Badawczo Rozwojowego Przemysłu Makaronowego przy SPÓŁCE MAKARONY POLSKIE SA".
Znajdujący się na liście projektów wybranych do dofinansowania projekt Emitenta zakłada utworzenie Centrum Badawczo Rozwojowego Przemysłu Makaronowego przy spółce Makarony Polskie SA. W ramach projektu Emitent planuje zakup środków trwałych i robót budowlanych. W Centrum będą prowadzone prace B+R nad innowacyjnymi produktami o cechach prozdrowotnych, które wdrożone zostaną w działalność gospodarczą Spółki oraz nad zagadnieniami istotnymi dla całej branży makaronowej.
Całkowity koszt projektu wynosi ok. 18,6 mln zł. Dofinansowanie opiewa na kwotę ok. 9,1 mln zł. Planowany okres realizacji projektu: styczeń 2017 – czerwiec 2019. | | |